İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Alınır?

issizlik-maasi-nedir-nasil-alinir

İşsiz kaldığınızda en çok aklınıza gelen sorulardan biri, İşsizlik Maaşı Nedir? İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? Konu ile ilgili tüm detayları bu makalemizde bulabilirsiniz.

 

2020 Yılı İşsizlik Maaşı Ne Kadardır?

 

İşsizlik maaşı hakkında en çok merak edilen sorulardan biri işsizlik maaşının aylık kaç TL olduğudur. Çalıştığı dönemlerde “İşsizlik sigortası primi” ödemiş olan işsizlere 2020 yılında işsizlik maaşı tutarı; en düşük, 1.168,27 TL ve en yüksek 2.336,53 TL’dir.

 

İşsizlik Maaşı Ne Anlama Gelmektedir?

 

Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmakta iken kendi isteği dışında, herhangi bir kasıt unsuru bulunmaksızın işverenin kişiyi işten çıkarılmasıyla beraber bu hak kazanılmaktadır. Fakat işsiz kalan kişi hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuru yapması gerekmektedir. Bu bağlamda kısaca, Devlet işini kaybeden kişiye, yeni bir iş bulana kadar belirli bir süre maddi destek vermektedir. Şartlara uyan kişilere işsiz kalması halinde ödenen geçici destek tutarına ise işsizlik maaşı veya işsizlik ödeneği denmektedir. Biz buna 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında belirtildiği üzere geçici bir güvenlik sistemi’de diyebiliriz.

 

İşsizlik Maaşı Almanın Şartları Nedir?

 

İşsizlik sigortası kapsamında işsizlik maaşı almanın bazı şartları vardır.

  • Kişinin kendi isteği ve kusuru olmadığı halde işini kaybetmiş olması,
  • Kişinin işten çıkarıldıktan önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması,
  • Kişinin işten çıkarılmadan önceki son 120 gün.ise hizmet akdine tabi olarak çalışmış olması,
  • Kişi işten çıkarıldıktan ise en çok 30 gün içinde en yakın İŞ-KUR kurumuna şahsen ya da elektronik ortamda başvurması lazımdır.
Lütfen Paylaşın!
İlginizi Çekebilir:  Torf Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir