diksiyon

Diksiyon nedir? Ne anlama gelir? Düzeltilmek için ne yapmak gerekir? Hangi teknikler ve eğitimlerle düzeltilir ya da geliştirilir? Sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Diksiyon Nedir?

Kelime anlamına bakıldığında diksiyon; sözcüklerin manalarını, kelimeleri, sesleri kuralına uygun olacak şekilde çıkarmak demektir. Bir bireyin doğru bir diksiyonunun olması iletişim kurarken kendisine oldukça fayda sağlar. Bu sayede iletilmek istenen mesaj alıcıya en iyi biçimde iletilmiş olur.

Hepimiz özellikle toplum içerisinde, iş yerinde akıcı ve rahat bir konuşma yaparak özgüvenli, güçlü bir imaj çizmek isteriz. Bunun için eğer kendimizi yeterli hissetmiyorsak diksiyon eğitimine ihtiyacımız var demektir. Diksiyon çalışmaları ve düzenli ses egzersizleri ile bunu başarmak mümkündür.

Diksiyon Nasıl Düzeltilir ve Geliştirilir?

diksiyon düzeltmek
diksiyon düzeltmek

Konuşma biçiminden rahatsız olan bir birey diksiyon nasıl düzeltilir ve geliştirilir, sorusunun yanıtını merak edebilir. Bunun için yapılabilecek çalışmalar şu şekildedir:

  • Bu konuda eğitimli bir bireyden diksiyon dersleri almak
  • Diksiyon kalemi ile çalışma yapmak
  • Dil, dudak ve çene antrenmanları yapmak
  • Diksiyon egzersizleri
  • Metinlerin sesli biçimde okunması
  • Tekerleme çalışmaları
  • Diyafram geliştirme (nefes) egzersizleri

Diksiyon Eğitimi

Eğer kendi çabalarınız ile size belirttiğimiz durumları denediyseniz ya da tek başınıza başarılı olamayacağınıza inanıyorsanız bir diksiyon kursuna katılabilir ya da bu konuda eğitimli bir hocadan bireysel ders alabilirsiniz.

Bu sayede kendinizi nasıl kurallarına uygun bir şekilde konuşma konusunda eğitebileceğiniz konusunda profesyonel bir yardım almış olursunuz ve daha kısa sürede ilerleme kaydedersiniz.

Diksiyon Kalemi ile Çalışmak

Diksiyon kalemi ağız içerisine yerleştirilen özel bir alettir. Bu kalemi alt ve üst dişlerinizin orta kısmına yerleştirilmesi ve bu şekilde sesli kelime çalışmaları yapmanız gerekmektedir.

Bu çalışma çene ve ağız kaslarınızın ciddi anlamda gelişmesine yardımcı olmaktadır ve dudak tembelliği probleminizi ortadan kaldıracaktır.

İlginizi Çekebilir:  Uyanık ve Zeki Olmanın Yolları: 5 Muhteşem İpucu

Diksiyon çalışmalarından daha hızlı sonuç almak isteyen bireylere şiddetle uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir araçtır.

Bu çalışma için orta kalınlıkta bir kaleme ve bir diksiyon çalışma metnine ihtiyacınız vardır. Diksiyon çalışma metni oldukça zor söylenen kelimelerin daha rahat bir şekilde söylenebilmesi için özel olarak uzman kişiler tarafından hazırlanmış metinlerdir. Bu metinler tekerlemelere inanılmaz derecede benzer özellik gösterir. Ancak tekerlemelerde bir miktar da olsa anlamlı cümleler ya da bir konunun anlatılması söz konusu olabilirken diksiyon metinlerinde amaç sadece doğru sesleri çıkarmanızı sağlayacak heceleri bir araya getirmiş olmaktır.

  • İlk olarak kaleminizi hijyenik bir hale getirdikten sonra dişlerinizin arasına alıp sıkıştırın.
  • Ardından bir diksiyon çalışma metnini açıp bu şekilde kalem ağzınızda iken okuyun.
  • Çalışmayı noktalandırmanız gereken süre çenenizde ağrı hissettiğiniz andır.

Bu şekilde gün be gün çalışma yaptığınızda çenenizin ağrıma süresinin giderek daha da uzun olduğunu göreceksiniz. Bu da çene kaslarınızın güçlendiği anlamına gelmektedir. Hissetmeniz gereken ağrı hafif düzeydedir; şiddetli bir hale gelmeden çalışmayı sonlandırmalısınız.

diksiyon geliştimek
Diksiyon geliştimek

Dil, Dudak ve Çene Antrenmanları

İnternette çeşitli sitelerde çene, dudak ve dil antrenmanlarını nasıl yapmanız gerektiğini gösteren videolar vardır. Düzenli bir şekilde günde 10-15 dakikanızı bu antrenmanlara ayırarak zaman içerisinde değişimi görebilirsiniz.

Bu egzersizlerin en önemli faydası konuşma esnasında sesin daha iyi kontrol edilmesini sağlaması ve konuşmanın daha anlaşılabilir olmasını sağlamasıdır.

Tekerlemeler ile Diksiyon Egzersizleri

Tekerlemeler ile diksiyon egzersizleri yapmak istediğinizde ilk olarak kendinizi yapamıyormuş gibi hissederek üzmemek için basit tekerlemeleri tekrar ederek başlayın.

Tekerlemeyi başta yavaş yavaş okuyun ve kademe kademe okuma hızınızı arttırın.

Bir tekerlemede başarılı bir seviyeye geldikten sonra daha zorlayıcı başka bir tekerlemeye geçiş yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Etkileyici Görünmenin Yolları: 5 Kolay Kural

Kesinlikle kendinizi yavaş ilerlediğiniz konusunda sıkıntıya sokmadan ilerlemeye devam etmelisiniz. Bu tür bir egzersizin zaman istediğini bilmeli ve çalışmalarınıza devam etmelisiniz. Mutlaka ki sonuç alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Sesli Okuma Yapmak

Vurgu ve tonlama problemlerinizi aşmak adına yapabileceğiniz çalışmalardan biri de sesli okuma yapmaktır. Bunun için yine diksiyon metni niteliği taşıyan metinleri okumanız gerekmektedir.

Ancak bu konuda kendinizi geliştirerek yeterli bir seviyeye geldiğinizi fark ettiğinizde karşınıza çıkan her türlü metni diksiyon kurallarına uygun bir biçimde sesli olarak okuyabilirsiniz.

Bu sayede kendinize bir durum sağlaması da yapmış olursunuz.

Diyafram Geliştirme (Nefes) Egzersizleri

Aslında hepimiz bebekken doğru bir şekilde nefes alıp veririz. Doğru nefes diyafram kasının soluk alıp vermeye dahil olması ile mümkündür. Yaşımıza ilerledikçe stres gibi faktörler akciğer nefesi alıp vermemize neden olur. Bu da kesik kesik alınan ve daha az hacmi olan bir havayı içimize çekmek anlamına gelmektedir. Uyku ya da yatar pozisyonda dinlenme sırasında diyafram nefesi alıp vermeye hayatımız boyunca devam ederiz.

Akıcı, duru ve anlaşılır bir konuşma için bireyin nefesini kontrol edebilmesi ve iyi ayarlaması son derece önemli unsurlardan biridir. Akciğer nefesi yeterli hava kapasitesinde olmadığı için konuşma sırasında nefesin doğru ayarlanabilmesine ne yazık ki yardımcı olamaz.

Diyafram nefesi konuşma sırasında doğru noktalarda nefes almayı, dolayısıyla da kişinin kelimeleri en doğru şekilde tonlamasını ve vurguları yerinde yapmasını sağlamaktadır.

Doğru nefes egzersizleri için internette birtakım videolar bulabilir, bir diksiyon eğitmeninden ya da şan hocasından kısa bir ders talep edebilirsiniz.

Diyaframınızın gelişmesi ve istenilen noktaya gelmesi diyafram kasının güçlenmesi ile mümkündür ve bu da zaman içerisinde ortaya çıkacak bir etkidir. Bu nedenle birkaç hafta içerisinde başarısız olduğunuz hissine kapılarak çalışmayı elden bırakmadan devam ettirmelisiniz. Mutlaka ki doğal olarak bebeklik döneminde yaptığınız gibi diyaframdan nefes almasını her birey öğrenebilir.

İlginizi Çekebilir:  Kitap Nasıl Okunur? Verimli Kitap Okuma Teknikleri Nelerdir?

Diksiyon nedir, nasıl düzeltilir ve geliştirilir? Sorularına yanıt verdiğimiz bu içeriğimizin ardından “Kişisel Gelişim” kategorimizde yer alan diğer içerikleri de incelemenizi öneririz.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir