Bağırsakları Çalıştıran Besinler Hangileridir?

Bağırsakları çalıştıran besinler

Bağırsakları çalıştıran besinler daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşam sürebilmek adına besin programımızda mutlaka yer vermemiz gereken yiyecekler.

Bağırsak sağlığı vücudun tüm yaşamsal fonksiyonlarını düzenli olarak yerine getirmesi için büyük önem taşımaktadır. Bağırsak, besinleri hazmetmek ve vücutta emilimi sağlamakla meşgul olan en aktif organdır.

Bağırsakları Çalıştıran Besinler

Bağırsak sadece sindirim sistemi için faydalı olmakla kalmaz aynı zamanda birçok organı da etkiler. Örneğin yapılan araştırmalara göre beynin ve bağırsağın aynı dokudan oluştuğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bağırsak sağlığı bağışıklık sistemi için ne kadar önemli ise psikoloji içinde bir o kadar önemlidir.

Bağırsakları çalıştıran besinler şu şekilde sıralanabilir;

Keten Tohumu

Keten tohumu
Keten tohumu

Birçok tohum bağırsak sağlığı için oldukça yararlıdır. En yararlı tohumlardan biri de keten tohumudur. Öyle ki bir yemek kaşığı keten tohumu 2.8 gram lif içermektedir. Ayrıca omega-3 bakımından zengin olan keten tohumu ek olarak antioksidan çeşitli mineraller ve vitaminleri de bünyesinde barındırmaktadır. Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu tüketmek bağırsakların sağlıklı olarak çalışmasına yardımcı olacaktır.

Bağırsakları Çalıştıran Besinler: Yoğurt ve Kefir

Yoğurt
Yoğurt

Bağırsak için birçok faydalı bakteriye sahip olan yoğurt ve kefir aynı zamanda yüksek kalsiyum içeriği ile kemikler dişler ve beyin için de çeşitli faydalar sağlamaktadır. Örneğin çeşitli hastalıklar geçiren hastalara doktorlar bağırsak florasını yeniden düzenlemesi için bol bol kefir tüketmesini önermektedir. Herhangi bir hastalık geçirmeseniz bile hastalıkları önlemek için günde bir kase yoğurt ve 1 bardak kefir tüketmeniz uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Su

Su
Su

Tüm vücut için hayati önem taşıyan su bağırsak sağlığını ve florasını koruyan en önemli besinlerden biridir. Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışabilmesi için yetişkin bir kişinin günde en az iki buçuk ila 3 litre arasında su tüketmesi gerekmektedir. Aynı zamanda düzenli su tüketimi kabızlık gaz ve ishal gibi hastalıkları da önlemektedir.

İlginizi Çekebilir:  Boy Uzatma Yöntemleri

Chia Tohumu

Chia tohumu
Chia tohumu

Oldukça küçük taneli olmasına rağmen chia tohumu bol lifli bir yiyecektir. 100 gram chia tohumunda bulunan lif miktarı ortalama 35 grama denk gelmektedir. Chia tohumu ayrıca bağırsaklar için yararlı olan omega-3 antioksidan ve mineralleri de bünyesinde barındırmaktadır. Sağlıklı bağırsaklar için diyetinize haftada 3 ila 4 yemek kaşığı kadar chia tohumu eklemeyi unutmayın.

Bağırsakları Çalıştıran Besinler: Yeşil Kabak

Yeşil kabak
Yeşil kabak

Kabak lif ve su bakımından oldukça zengin bir yiyecektir. İçerdiği yüksek lif sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasına ve bağırsak florasının temizlenmesine sebep olmaktadır. Bağırsaklarımızın sağlığı için kabak yemeğini yoğurt veya kefir ile birlikte tüketebilirsiniz.

Kivi

Kivi
Kivi

Kış mevsiminin en çok tüketilen meyvelerinden biri olan kivi bağırsaklar için adeta mucizevi besinlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. 1 adet gibi de ortalama 3 gram lif çeşitli vitamin ve mineraller bulunuyor. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre günde 1 adet kivi tüketimi bağırsak sistemine temizlemekle kalmıyor aynı zamanda düzenli olarak çalışmasını sağlayarak hastalıklardan koruyor.

Bağırsakları Çalıştıran Besinler: Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği
Kabak çekirdeği

Kabızlık tedavisinde sıkça kullanılan kabak çekirdeği ayrıca bağırsak florasını düzenlemede ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasında da kullanılmaktadır. Gün içerisinde 1 avuç kabak çekirdeği tüketmeniz uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca yapabiliyorsanız kabak çekirdeğine kabuğu ile birlikte tüketmek de de fayda vardır.

Bu içeriğimizin ardından “Vücut ısısını düşüren besinler nelerdir?” başlıklı içeriğimizin de ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Lütfen Paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir