Dansite nedir

İdrar tahlili yapılırken tahlillerde idrarın su ile kıyasına göre yoğunluğunu gösteren ve Türkçe karşılığı yoğunluk olan Dansite, yoğun ve düşük olduğunda farklı hastalıkların olduğuna işaret sayılabilmektedir.

Dansite Nedir?

Dansite; Kişinin böbreklerinin çalışmasından sonra vücudundan atılacak olan idrarın su ile kıyaslanması için uygulanan bir ölçüm olup, bu yoğunluğa göre hastanın başta böbrek olmak üzere farklı hastalıkları olup olmadığına dair ipuçları elde edilebilmektedir.

Elde edilen veriler, kişinin böbreklerinin ne kadar sağlıklı çalıştığı hakkında bilgi edinilmesini sağlarken, günlük ihtiyacı olan su miktarının da daha net görülmesi sağlanır. Diyabet ve kalp yetmezliği gibi önemli rahatsızlıkların belirlenmesinde, dansite testi önemli bir yere sahiptir.

Dansite Normal Değerleri Nedir?

Yapılan test sonucunda her kişinin dansite değerinin yüksek veya normalden düşük olma ihtimali vardır. Normal dansite değerleri kişinin günlük ihtiyacı olan suyu tüketmesi durumunda 1.002 gram/ml ve 1.020 gram/ml arasında olmalıdır.

Kişinin değerlerinin bu aralığın dışında olması halinde herhangi bir rahatsızlığı da bulunmuyorsa, yaşam ve beslenme koşullarında değişiklik yaparak normal değerlerine kavuşması gerekir. Uzun süre normal değerlerin dışında kalmak, vücudun farklı hastalıklara maruz kalma riskini artıracaktır.

Elde edilen sonuçlar kişinin günlük ihtiyaç duyduğu suyu alıp almadığı, idrar yollarında herhangi bir enfeksiyonun var olup olmadığı ve böbreklerin süzme kapasitesinin yeterliliği hakkında ciddi bilgiler verir.

Dansite Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Dansite Yükesekliği ve Düşüklüğü
Dansite Yüksekliği ve Düşüklüğü

Dansite yüksekliği görülmesi durumunda, genellikle böbreklerde bir problemin varlığına işaretten söz edilir. Değerlerin yüksek olması kişinin günlük yeteri kadar su tüketmediği veya böbreklerinin düzenli çalışmadığına işaret sayılabilmektedir.

Bunların dışında kişi günlük yeterince su içmiş olmasına karşın, kaybettiği su miktarının fazla olması da dansite yüksekliği görülmesine neden olmaktadır. Dans. yüksekliğinin en somut belirtisi, idrar rengindeki koyuluktur. Renk ne kadar sarı ve koyu ise, yükseklik o kadar fazla demektir. Fazla su içtiğinizde ise idrar renginin daha berrak ve hatta su renginde olduğunu görmeniz mümkündür.

İlginizi Çekebilir:  Miyalji nedir, Ağrısı Nerede, Neden Olur?

Günlük içtiğiniz su miktarını artırmanıza rağmen idrarınızın koyu renkli veya belirgin şekilde kokulu olması durumunda, en iyi seçenek olarak doktorunuza başvurmanız gerekir. Dans. yüksekliğinin tetiklediği hastalık veya rahatsızlıklar, şunlardır;

  • Böbrek enfeksiyonları
  • Böbrek yetmezliği sorunları
  • Kusma
  • Kanamaya bağlı olarak aşırı su kayıpları
  • Sodyum oranının fazla veya az olması
  • Şiddetli yanık
  • Şeker hastalığı
  • Hipovolemik şok
  • Aşırı terleme
  • İleri seviyede ishal

Dansite Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Kiloya oranla sağlıklı her yetişkin bireyin, günlük 2 ile 3 litre arasında su içmesi gerekmektedir. Bu ortalama bir miktar olup kişinin çalışma hayatı, kilosu ve mevsim gibi etkenlere göre değişebilmektedir.

Dansite düşüklüğü kan ve vücuttaki suyun aşırı olması durumunda görülen bir durumdur. Su içmek sağlık açısından önemli yararlar sağlasa da sağlıklı bir kişinin günlük tüketeceği su miktarında, aşırıya gitmemesinde yarar vardır. Bunun için kişi kilosuna göre su tüketmelidir.

Kiloya göre su tüketim miktarı ise, kilonun 0.03 ile çarpımıdır. Yani 50 kilo olan birinin; 50×0.03=1,5 litre günlük su tüketmesi gerekir. Bu miktarın biraz üzerinde su içmek sakıncalı olmasa da aşırı su içilmesi, dansite değerinin fazla düşmesine neden olacaktır.

Dans. düşüklüğünün fazla olması ve uzun süreli olarak bu şekilde seyretmesi, kişide şeker hastalığı gibi rahatsızlıklara sebebiyet verecek riskler içermektedir. Tüm bunlar dikkate alındığında, herkesin kilosuna göre su hesabı yaparak ideal miktarı tüketmesi en yararlı olanıdır.

Bu içeriğimizin ardından “Sağlık” kategorisi altında yayınladığımız diğer içeriklerimize de göz atmanızı öneririz.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir