diyabet-ve-egzersiz

Tip 2 diyabet hastalığı genellikle sonradan, çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen bir şeker hastalığıdır. Hastalık kalıcı olduğu için, hastalığın tedavisi ömür boyu sürer. Hastanın bu hastalıkla barış içinde yaşaması en önemli kriterdir.  Bunun 3 ayağı vardır ve birinci ayağı düzenli ilaç alımı, ikinci ayağı egzersiz ve üçüncü ayağı ise sıkı ve sağlam bir diyettir. Bu 3 önemli faktör hem Tip I hem tip II hastalar için geçerli olmakla beraber, sağlıklı insanların da düzenli spor yapması önerilmektedir. Böyle bir durumda uzmanlara göre fiziksel aktivite şeker hastalığında tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır. Tip 1 diyabet hastaları için de egzersiz gereklidir. Ancak yöntemin hasta ile doktor tarafından tespit edilmesi gereklidir. Her hastanın egzersiz yapma kabiliyeti farklıdır. Dolayısı ile ağır sporlar yapmak, zamanı iyi ayarlayamamak hastaya yarar vermez, zarar verir.

 

Spor İlaçlar Kadar Önemlidir

Şeker hastalığının karakteristik özelliği hiperglisemi risklerini içeren kandaki şeker seviyesinde (glisemi) uzun süreli bir artış ile karakterize olmasıdır. Farklı mekanizmalara göre bu artıştan sorumlu iki tip diyabet söz konusudur.  Artık yeterli insülin üretmeyen veya üretemeyen pankreasın işlev bozukluğuna karşılık gelen tip 1 diyabet ve  tip 2 diyabet ki bu da  insülin direnci nedeniyle oluşmaktadır. Bu tür hastalar ne kadar spor yaparsa yapsın kilo veremezler. İnsülin direncinin düşürülmesi sonrası kilo verebilirler. Diyabetik bir kişinin yaşam kalitesi bozulsa da, hastalık fiziksel aktiviteyi engellemez.

 

Tip II Hastaları ve Spor

Diyabet hastalarının yüzde 90’ının etkilendiği tip 2 diyabet ile ilgili olarak, düzenli fiziksel aktivite uygulaması hastalığın tedavisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Fransız  Endokrinolog Dr. B. Hansel diyor ki egzersiz, ilaçlar kadar önemlidir. Egzersiz hem karaciğer fonksiyonlarını düzenler hem de kandaki kolesterol seviyesini düşürür.  Fiziksel aktivitenin insülin direnci üzerinde güçlü bir etkisi vardır.  Aynı zamanda, egzersiz yapmak, hastada visseral yağ oranında bir azalma sağlar. Tip 1 diyabet hastalarında sağlığı korumak için düzenli fiziksel aktivite uygulaması önerilir. Aslında bu hastalarda, kan şekeri kontrolü, dozları gün boyunca değişen insülin enjeksiyonlarına dayanır. Hastalar spor yaptıklarında tam olarak ne oluyor? Spor ile  kaslar tarafından glikoz tüketimi artar. Bu da kanda şekerin birikmesini engeller. Sadece bu fayda bile, şeker hastaları için sporun önemini ortaya koyar. Şeker hastalarına haftada 5 saat egzersiz öneriliyor. Bu da günde ortalama 1 saat yürüyüşe tekabül eder.

İlginizi Çekebilir:  Avuç Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

 

Egzersiz Şeker Hastalarını İyi Hissettirir

 

Uzmanlara göre, fiziksel egzersiz, hastaları daha iyi hissettirecek, bağışıklık sistemini güçlendirecek, kas yapısını koruyacak ve diğer tüm organlara yarar sağlayacaktır.  Hasta kendini zinde hissettiğinde en azından en hafif egzersiz olan yürüyüşü seçebilir. Hasta obez ise kesinlikle koşmamalıdır, hastanın kalçasında  osteoartriti varsa bisiklete binmemelidir. Yaz aylarında en eğlenceli ve etkili spor olan yüzme aktivitelerine katılmak hem hastalara hem de sağlıklı insanlara önerilir. Spor yaparken işin ucunu kaçırmamak, ağır sporlar yapmamak gereklidir.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir