biyolog nedir

Biyolog nasıl olunur, ne iş yapar ve biyologların maaşları ne kadar? Hangi bölümleri okuduğunuzda biyolog olabilirsiniz? Yazımızda tüm detaylara ulaşabileceksiniz.

Klasik alanlar dışında farklı bir alanda kariyer yapmak isteyen gençlerin cevap aradığı sorulardan biri olan biyolog nasıl olunur? aynı zamanda tatminkâr biyolog maaşları nedeniyle de sorulmaktadır. Kariyer ve iyi bir kazanç fırsatı sunan meslek hakkındaki ihtiyaç duyacağınız bilgileri, içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Biyolog Nedir, Kimdir?

Biyoloji, canlıların özelliklerini detaylı bir şekilde araştıran ve canlılar üzerinde çeşitli çalışmalar yapan temel bilim dalıdır. Biyoloji çok kapsamlı ve birçok alt başlığa ayrılabilen bir alandır. Biyoloji eğitimini tamamlamış birisi bitki biyolojisi, moleküler biyoloji, hayvan biyolojisi gibi alanlarda bilgi sahibidir.

Biyolog Nasıl Olunur? Hangi Bölümü Okumak Gerekir?

Biyolog olabilmek için üniversite sınavında sayısal alanda yeterli başarı elde edilmelidir. Uygun yerleştirme puanına sahip kişiler üniversitelerin biyoloji bölümlerini tercih edebilirler. Biyoloji eğitimi, 4 yıllık bir lisans programıdır.

Biyoloji bölümünü kazanabilmek için biyoloji dersinizin iyi olması yeterli değildir. Bu dersle birlikte matematik, fizik, kimya gibi derslerde de başarı göstermek gerekir. Fen lisesi mezunu öğrenciler sayısal ağırlıklı daha fazla ders gördüğü için biyoloji bölümünü kazanma konusunda avantaja sahiptir.

Biyoloji bölümü mezunları arasında işsizlik problemi gün geçtikçe artmaktadır fakat bu bölümü tercih etmeyi düşünenleri umutsuzluğa sürüklememelidir. Diğer biyoloji mezunlarının önüne geçebilmek için iyi bir üniversitede eğitim almak faydalı olacaktır.

ODTÜ biyoloji eğitiminin en kaliteli olduğu üniversitelerden birisidir. Bu üniversiteden mezun olan insanların iş başvuruları diğer birçok üniversite mezunlarından ayrı değerlendirilmektedir. Bu üniversitedeki dezavantaj olarak laboratuvar imkanlarındaki yetersizliklerden söz etmek mümkün. Aslında bu sorun yalnızca bu üniversiteye özgü değil. Birçok devlet üniversitesinde öğrenciler benzer sorunlardan yakınmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  En Güzel 20 Saksı Çiçeği

Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi gibi köklü üniversiteleri tercih etmek de iyi bir eğitim alabilmeniz için yardımcı olacaktır. Eğitim sistemi ve kadrosu oturmuş üniversitelerde kendinizi geliştirmek için gerekli olan ortamı daha rahat bulabilirsiniz.

Biyoloji bölümünü tercih ederken aklınızda spesifik bir uzmanlık alanı varsa üniversite tercihinizde bunu göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin kanser biyolojisi hakkında çalışmak ilginizi çekiyorsa tercih ettiğiniz üniversitede bu alanda çalışan öğretim görevlilerinin bulunması avantaj olacaktır.

Biyologlarda Bulunması Gereken Özellikler

Ülkemiz şartlarında temel bilimleri okumanın riskli olduğunu düşünen insan sayısı fazladır. İnsanlarda bu algının oluşmasındaki sebeplerden birisi temel bilim okuyan insanların gerektiği değeri görememesidir. Özellikle yeni mezun birisi maddi anlamda sıkıntılar yaşayabilir ve toplum tarafından hak ettiği saygıyı göremeyebilir.

Aslında biyolojide uzmanlaşmış bilim insanlarının tüm insanlığı etkileyecek görevleri vardır. Bu noktada biyoloji bölümünü tercih edecek insan maddiyata çok fazla önem vermemelidir ve sürekli olarak öğrenmeye aç olmalıdır.

Biyoloji biliminde bazı veriler uzun süren gözlemler ve deneyler sonucunda elde edilmektedir. Sabırlı olmak bir bilim insanında bulunması en önemli olan özelliklerdendir.

Laboratuvar ortamında insan vücuduna zarar verebilecek kimyasallar bulunur. Biyolog olan kişinin gerçekten dikkatli ve titiz olması bu yüzden önemlidir. Yapılabilen bir hata büyük bir sonuç doğurabilir.

Biyoloji genel olarak diğer sayısal derslere göre daha basit olarak algılanır fakat biyoloji lisansı sırasında hem sözel hem de sayısal birçok ders vardır. Biyoloji okuyan bir insanın hem ezber yeteneği kuvvetli olmalı hem de analitik zekâsı fazla olmalıdır.

Bireysel çalışmalardan keyif alan insanlar için biyolog olmak için uygundur. Sosyalliğin daha geri planda olduğu biyoloji bölümü rekabetin fazla olduğu bir alandır.

Biyolog Ne İş Yapar?

Bu bilgilerin ardından bu mesleği seçenlerin ne iş yaptıklarını listeler halinde sıraladık.

  • Canlı organizmaların olduğu birçok alanda çalışabilir. Genellikle bilimsel araştırma ve çalışmalar yapmalarıyla bilinirler fakat bu iş alanına bu kadar yüzeysel bakmamak gerekir. Genellikle araştırmalarla hayatını devam ettirirler ve kendisini akademik alanda geliştirirler.
  • Hastalıkların teşhis ve tedavisinde de doktorlarla çalışabilirler.
  • Hayvanlarla da çalışmayı tercih edebilirler. Nesli tükenen hayvanlara uygun bir ortam sağlanabilmesi ve nesillerinin devam edebilmesi için veterinerlerle birlikte çalışabilirler.
  • Moleküler biyoloji alanında uzmanlaşmış biyologların son zamanlarda yaptıkları çalışmalar çokça medyaya yansımaktadır. Klonlama gibi bilim dünyasında çığır açan çalışmaları biyologlar yürütmektedir. Bunun dışında çekirdeksiz veya küp şeklinde karpuz üretmek gibi genetiği değiştirilmiş ürünler üzerinde çalışmaktadırlar.
  • Ziraat mühendisleri ile iş birliği içinde tarım arazileri üzerinde verim arttırıcı çalışmalar yapabilirler.
İlginizi Çekebilir:  Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?

İş İmkanları Nelerdir?

biyolog iş imkanları
Biyolog iş imkanları

İş imkanları günümüz şartlarında çok geniştir diyemeyiz fakat gün geçtikçe ihtiyacın arttığı da bir gerçektir.

Ülkemizde biyologlar için iş imkanları devlet sektöründe çok fazla değildir ve atamalar çok düşüktür bu sebeple genellikle biyoloji mezunları özel sektöre yönelmektedir.

Kozmetik ve ilaç sektörleri bünyelerinde biyologlar bulundurmaktadır. Kimyagerlerle birlikte bu gibi şirketlerde iş bulabilen biyologlar, sıklıkla bu alanlara yönelmektedir.

Hastanelerde kan analizi gibi alanlarda ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alan biyologlara en fazla ihtiyaç duyulan alanlardan birisi ve hastanelerde çalışmak birçok biyoloji mezununa mesleki tatmin sağlamaktadır.

Ülkemizde çok fazla olmamakla birlikte çeşitli hastalıkların tedavisi için araştırma laboratuvarları bulunmaktadır. Bu alanda kendisini geliştirmek isteyen kişilerin yurt dışına yöneldiği görülmektedir.

Birçok temel bölüm mezununun bölüme girerken akademik kariyer yapmak gibi bir planı vardır. Biyoloji mezunları da yüksek lisans ve doktora yaparak bilgi birikimlerini arttırabilirler ve ilgilerini çeken alanlarda araştırma şansı elde edebilirler. Rekabetin oldukça fazla olduğu bu alan, büyük çaba ve özveri gerektirmektedir.

Sıklıkla merak edilenlerden biriyse biyoloji mezunlarının öğretmenlik yapıp yapamayacağıdır. Geçmiş dönemlerde temel bilim mezunlarının öğretmenlik yapmasının daha kolay olduğu bilinmektedir. Son dönemlerde ise biyoloji mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için farklı eğitimler alması ve bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

Biyolog Maaşları Ne Kadar?

biyolog maaşları
Biyolog maaşları

En çok merak edilen konuşlardan biri de hiç kuşkusuz biyolog maaşları. Özel sektörde genellikle asgari ücretin biraz üzerinde, düşük sayılabilecek miktarlarda olmaktadır. Biyoloji mezunlarının mezun olduktan sonraki birkaç senede tatminkâr maaşlarla iş bulma sıkıntısı yaşayabilirler.

Ancak bütün biyoloji mezunları çok zor iş bulur gibi bir genelleme yapmak ise yanlıştır. İyi bir üniversiteden mezun olan kişiler yabancı dil konusunda da kendisini geliştirebilmişse 6.000 TL gibi bir başlangıç ücreti alabilir. Devlette görev yapan yeni işe girmiş bir biyolog maaşı ise aylık 4.500 TL civarındadır.

İlginizi Çekebilir:  İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Alınır?

Bu içeriğimizin ardından “Kuyumculuk Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?” başlıklı yazımızı da mutlaka değerlendirmenizi öneririz.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir