Cahit Arf'ın Hayatı ve buluşları

Cahit Arf’ın hayatı ve buluşları üzerine hazırladığımız bu içeriğimizde 10 Türk Lirası banknotlarının arka yüzünde fotoğrafı bulunan ünlü Türk matematikçisinin yaşamı üzerine detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Cahit Arf kimdir?

Ödüllerle dolu Türk matematikçisi Cahit Arf’ın hayatı, bilim dünyasına katkı sağlamak için yaptığı çalışmalarla geçmiştir. Birbirinden önemli çalışmalar yaparak çeşitli ödüller alan ünlü bilim insanı ve Türk matematikçi Cahit Arf’ın buluşları ve hayatından kesitleri sizlerle paylaştık.

Cahit Arf’ın Hayatı

Cahit Arf’ın hayatı ve buluşları
Cahit Arf’ın hayatı ve buluşları

11 Ekim 1910 tarihinde Selanikli bir Türk ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Arf, ilkokul eğitimini Osmanlı döneminde sultani adındaki liselerin giriş seviyesinde okuyarak almıştır.

Arf, ilkokul döneminde sınıf arkadaşlarının çözemediği matematik problemlerini hızlı bir şekilde yaparak, öğretmeninin dikkatini çekmiş ve öğretmeni onun matematiğe yönlenmesi için gayret göstermiştir.

Öğretmeninin telkinleri ve ailesinin de ondaki matematik yeteneğine ikna olmasıyla birlikte, ailesi onu yurtdışında okutmaya karar vermiş ve Fransa’nın Paris kentindeki St. Louis Lisesi’ne göndermişlerdir.

Bu lise 3 yıllık olsa da kendisinin gösterdiği başarılar nedeniyle 2 yılda lise eğitimini tamamlayarak ardından tekrardan Türkiye dönmüştür. Ancak dönemin devlet idarecileri Arf’ ın yurtdışında yükseköğrenim görmesi amacıyla, sınava girmesini sağlamışlar ve Arf da sınavı başarıyla vererek yurtdışında eğitim almaya hak kazanmıştır.

1932 yılında yine Fransa’da bulunan Ecole Normale Superieure üniversitesinde yükseköğrenimini tamamlamış, daha sonra Türkiye’ye gelerek Galatasaray Lisesi’nde bir süre matematik öğretmenliği görevinde bulunmuştur. Galatasaray Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde göreve başlayan ünlü Türk matematikçi, burada doçent adayı olarak görev almıştır.

1938 senesinde ise Almanya’nın Gottingen Üniversitesi’nde başarıyla doktorasını tamamlayan Cahit Arf, sonra yeniden ülkesine dönmüştür. 1962 yılına kadar İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde hizmet veren bilim insanı, profesör ve ordinaryüs profesörlüğü unvanlarını almıştır.

İlginizi Çekebilir:  Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur?

Türkiye’de faaliyet gösteren en prestijli kolejlerden biri olan Robert Koleji’nde çalışmaya başlayan Arf, burada da matematik dersleri vermiştir. 1964 yılında ise TÜBİTAK’ın bilim kurulu başkanı unvanını alan ilk isim olmuştur.

Cahit Arf’ın hayatı bu sürecin ardından kariyerine odaklanarak devam etmiş ve birçok başarıya imza atmıştır. ABD’de birçok araştırma ve incelemeler yapan bilim insanı, Kaliforniya Üniversitesi’nde de bir süre konuk öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmiştir.

Ülkesinde yaşamak isteyen Arf, tekrardan 1967 yılında memlekete dönmüş ve çalışmalarını burada devam ettirmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra ABD ve Kanada’da hizmet veren bazı üniversitelerin konuk öğretim görevlisi tekliflerini ODTÜ’ye atanması nedeniyle geri çevirmek zorunda kalmıştır.

1980 yılında emekliliğe ayrılan ünlü matematikçi, çeşitli alanlarda görevler alarak bilim dünyasına katkı sağlamaya devam etti.

1934 yılında İnönü Armağanı olarak bilinen ödülün sahibi olan Arf, 1974 yılında ise TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görüldü.

Cahit Arf’ın Buluşları

Cahit Arf’ın buluşlar matematik dünyasında kabul görmüş ve çığır açmış buluşlar olarak tarihe geçmiştir.

  • Hasse-Arf Teoremi’ni Alman matematikçi Hasse ile bulmuştur.
  • Pergel ve cetvel ile sentetik geometri sorularının çözülmesi üzerine birçok çalışmalar yapmış ve önemli ölçüde başarılı olmuştur.
  • Yaptığı cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılması çalışmalarında başarı sağlayarak, Arf Halkaları ve Arf Değişmezi kurallarını matematik literatürüne sokmuştur.,

Cahit Arf’ın hayatı ve buluşları üzerine hazırladığımız bu makalenin ardından genel kültür alanında kendinizi geliştirmeye ve yeni bilgiler öğrenmeye devam etmek için “Türk mitolojisinde geçen semboller ve anlamları” başlıklı içeriğimizi okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir