Doğu Anadolu Bölgesinin Neleri Meşhur

Doğu Anadolu Bölgesi’nin neleri meşhurdur? Sorusunu yöresel lezzetler ve tarihi, doğal güzellikler açısından iki ayrı başlıkta ele aldık.

Bambaşka kültürü ile Türkiye’nin farklı güzelliklerini bir arada barındıran Doğu Anadolu Bölgesi, aynı zamanda zengin mutfak kültürü ile de dikkat çekiyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin neleri meşhur? Başlığı altında hem bölgenin dillere destan tatlarına, hem de tarihi ve doğal güzelliklerine yer verdik.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Neler Meşhur

Doğu Anadolu Bölgesi’nde neler meşhur? Sorusuna ilk olarak tarihi ve doğal güzellikler açısından yanıt vereceğiz, yazımızın ilerleyen kısımlarında ise bölgenin meşhur lezzetlerini tanıyabilirsiniz.

Tarihi ve Doğal Güzellikleri

Ağrı Dağı
Ağrı Dağı

Van Kalesi ve Van Gölü

Milattan önce 9. Yüzyılda yaptırılan Van Kalesi, Urartu Krallığı eserlerinden biri olup, il merkezinden 6 km uzaklıkta ulaşımı kolay bir noktadadır.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü ise Türkiye’nin önemli doğal güzellikleri arasında Doğu Anadolu Bölgesi’nin en meşhur yerleri listesinde yer alır.

Arslantepe Höyüğü- Malatya

Türkiye’deki en büyük höyük olan Arslantepe Höyüğü Orduzu’ da bulunmaktadır. M.Ö 3600 ve 3550 yılları arasında yapılmış olduğu düşünülen bir tapınağa ait eserler bu höyükten çıkarılmıştır.

Nemrut Dağı Milli Parkı – Adıyaman

Dünyanın sekizinci harikası konumunda bulunan Nemrut Dağı Milli Parkı, şehir merkezinden 100 kilometre uzaklıkta yer alır. Devasa insan başı heykelleri, kartal gibi hayvan heykelleri ve büyük sütunların yer aldığı Nemrut Dağı Milli Parkı, UNESCO listelerinde yer almaktadır.

İshak Paşa Sarayı – Ağrı

Ağrı’nın Doğu Beyazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayı, bölgede Osmanlı tarafından yapılan en büyük ve görkemli yapılarından biridir. 1784 yılında yapılan saray, muhteşem mimarisi ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin neleri meşhur? sorusuna verilebilecek başlıca cevaplardan biridir.

İlginizi Çekebilir:  Hayat Eve Sığar Uygulaması Nedir?

Çifte Minareli Medrese – Erzurum

Anadolu Selçuklu devleti döneminde sultanın kızı olan Hüdavent Hatun hayrı olarak yaptırılan medrese, 1253 yılında inşa edilmiştir. Hatuniye Medresesi olarak da bilinen Çifte Minerali Medrese, bölgenin en önemli tarihi yapıları arasındadır.

Ardahan Kalesi- Ardahan

16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen bu kale çevresinde M.Ö 3500 ile M.Ö 2000’li yıllara ait yerleşimler bulunmuştur. Kalenin en önemli özellikleri arasında öne çıkanlar kulelerinin çokgen planlı olması ve mimarisinin dörtgen plan üzerine kurulu olmasıdır.

Tuzluca Tuz Mağaraları-Iğdır

Iğdır’da bulunan Tuzluca Tuz Mağaraları sağlık turizmi açısından önemlidir. Solunum yolları rahatsızlıkları ve astım hastalarının tedavilerinde yardımcı tedavi olarak tavsiye edilen bu mağaralar Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacına denk gelen miktarda tuz barındırmaktadırlar. Bölge tuz rezervi açısından ülkemizin önemli ekonomik merkezlerinden biridir.

bitlis ahlat mezarları
Bitlis ahlat mezarları

Bölgede tarihi yapılar ve doğal güzellikler, oldukça fazladır. Bunlardan bazıları ise şunlardır:

  • Ağrı Dağı – Ağrı
  • Ahlat Mezarları – Bitlis
  • Van Peri Bacaları – Van
  • Taş Köprü – Kars
  • Veysel Karani Türbesi – Siirt
  • Harput Kalesi – Elazığ
  • Ahdamar Kilisesi – Van
  • Ani Harabeleri – Kars
  • Yüzen Ada – Bingöl
  • Girlevik Şelalesi – Erzincan
  • Nemrut Krater Gölü – Bitlis

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Meşhur Yemekleri Neler?

cağ kebabı
Cağ kebabı

Abdigör Köftesi – Ağrı: Ağrı’ya ait en güzel lezzetlerden biri olan Abdigör köftesi, kırmızı ve beyaz et karışımı olup damaklarda ayrı bir lezzet bırakır. Daha çok bulgur pilavı ile servis edilse de tercihen pirinç pilavı ve lavaş ile de servis edilmektedir.

Van Kahvaltısı: Van mutfağı denildiğinde akla ilk gelenlerden biri, Türkiye’nin her yerinde meşhur olan kahvaltısıdır. Tamamen doğal ürünler ile hazırlanan Van kahvaltısı, özellikle bal ve kaymak ile sunulmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Ekonomik Kalkınma Nedir?

Kadayıf Dolması – Erzurum: Bölgenin en iyi tatları arasında yer alan kadayıf dolması, bol cevizli olarak tereyağı ile yapılmaktadır.

Cağ Kebabı – Erzurum: Kebap severlerin vazgeçilmez tatlarından biri olan Cağ Kebabı, en güzel kuzu etlerinden doğrudan ateş üzerinde pişirilmektedir. Cağ Kebabı yemediyseniz, henüz kebap yemediniz sayılır.

Patatesli Malatya Böreği: Malatya’ya özgü tatlardan biri olan patatesli börek, zeytinyağı ve tereyağı kullanılarak yapılmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin diğer lezzetleri aşağıda yer almaktadır.

  • Aşotu Çorbası – Erzurum
  • Bitlis Lokması
  • Erzincan Lokumu
  • Kars Ketesi
  • Ciğer Köftesi – Bitlis
  • Kurut – Van
  • Tutmaç Çorbası – Bingöl

Bu içeriğimizde “Doğu Anadolu Bölgesi’nin neleri meşhur?” sorusuna hem mekân hem de lezzet açısından bakarak ayrıntılı bir şekilde yanıtlamaya çalıştık. Ülkemizin güzellikleri üzerine daha fazla bilgi edinmek için “Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin neleri meşhurdur?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir