mimar nedir ne iş yapar

Mimar nedir? Mimarlar ne iş yapar? Nasıl mimar olunur? Sorularına yanıt verdiğimiz bu yazıda bu önemli mesleğin görevleri ve maaşları hakkında da bilgiler sunduk.

Mimar Nedir?

Mesleğin iş alanlarını tanımlamadan önce mimar nedir? sorusuna yanıt vermek gerekir. Binaların restorasyonundan başlayarak, yeni yaşam alanları veya iş alanlarını tasarlayan, inşa edilmiş binaların ise yeni tarz kullanımlar için geliştirilmesine kadar geniş bir yelpazede proje üreten ve çalışan kişilerin mesleki unvanları mimardır.

Mimarlar genelde inşaatların projelendirilme aşamasından bitiş aşamasına kadar görev alırlar.

Nasıl Mimar Olunur?

nasıl mimar olunur
Nasıl mimar olunur

İlgili üniversitelerin 4 yıllık mimarlık bölümlerini başarı ile tamamlayarak lisans derecesini elde eden kişiler mimar unvanını alırlar. Eğitim sırasında mimar adaylarının staj programları da bulunmaktadır.

Mimarların Görevleri Nelerdir?

Mimarlar, hem devlete bağlı kurumlarda hem de özel sektörde iş bulma imkanına sahiplerdir. Mimarların mesleki sorumlulukları aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Bina projelendirmeleri yapmak ve müşteriye bu projeleri sunmak
  • Bilgisayar destekli tasarım metotları ile detay çizimler yapmak ve bina tasarımları oluşturmak
  • Oluşturulan bina projesinin yapımı için gerekli malzemeler hakkında tavsiyelerde bulunarak, bu malzemelerin uygulama için doğru kalitede olduğunu onaylamak
  • Mimari projeyi başlangıç aşamasından sonuna kadar takip etmek ve tüm detaylar ile ilgilenmek
  • Bütçe için gerekli kontrolleri yapmak, saha ziyaretlerinde bulunmak ve projenin gidişatı hakkında müşteriye bilgi aktarımı sağlamak
  • İnşaat mühendisleri, varsa iç dekorasyon uzmanları ve inşaat alanında görevli kişilerle iletişim halinde olarak takım çalışması yapmak, mimarların başlıca görevleri arasında yer almaktadır.

Mimar Maaşları Ne Kadardır?

Günümüzün popüler meslekleri arasında yer alan mimarlık, zor olduğu kadar detaylara da dayalı bir meslektir. Mezun olmanın kendi başına yeterli olmadığı meslekte, araştırma yapmak ve güncel olabilmek önemlidir. Mesleğin sahiplerinin ne kadar maaş aldığı proje boyutuna, hangi sektörde bu hizmetin verildiğine, ekip halinde veya bireysel olarak çalışma gibi çeşitli faktörlere göre değişmektedir.

İlginizi Çekebilir:  Linkedin ve Linkedin Premium Nedir, Nasıl Kullanılır?

Genel anlamda mimar maaşları ile ilgili edindiğimiz verilere göre devlete bağlı kuruluşlarda mimar maaşları 2020 yılı baz alınarak yaklaşık 6.000 TL civarındadır. Özel sektörde yine 2020 yılı verilerine göre mimar maaşları yaklaşık olarak 5.000 TL ile 10.000 TL olarak değişebilmekle beraber yukarıda belirtilen faktörlere göre bu maaşlar farklılaşabilmektedir.

Mimarlık Neden Çok Tercih Edilen Bir Meslektir?

mimarlar ne iş yapar
Mimarlar ne iş yapar

Mimarlık tarih boyunca popüler ve en çok sayı gösterilen mesleklerden biri olmuştur. Mimarlığın meslek olarak tercih edilmesinin ve üniversite başvurularında en fazla başvuru alan alanlardan biri olmasının bazı nedenleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Özgünlüğü ve üreticiliği ön plana çıkaran bir meslektir,
  • Güzel sanatlar, tasarım gibi alanlarla iç içe bir meslektir.
  • Somut gerçekler ve hayal bir aradadır. Mimarın ve projeyi isteyen kişinin hayalleri yaşam alanlarında veya iş alanlarında gerçeğe döner.
  • Dünyanın her yerinde geçerli uluslararası bir meslektir.
  • Proje bitiminde son derece keyifli geri bildirim sunan bir meslektir.
  • Olaylara, nesnelere, yaşam ve iş alanlarına farklı açılardan bakmayı geliştirir.
  • Güncel kalmayı, araştırma yapmayı, yabancı kültürleri ve tasarımları takip etmeye motive edici bir meslektir.

Sözel ve sayısal zekayı aynı anda kullanmayı gerektiren bu mesleğe sadece bina tasarımı ve projelendirilmesi olarak bakmak son derece yanlıştır. Mimar, o projeleri oluştururken hayal dünyasını ve özgün tasarım becerilerini ortaya koyar. Güzel sanatlar, tasarım hatta fotoğrafçılık konularında Mimarlık fakültelerinde verilen zorunlu dersler aslında mimar adaylarının özgün tasarım yapmalarını ve her konuya farklı bakış açıları ile bakmalarını geliştirmek içindir.

Mimar nedir ve ne iş yapar? Konusunu ele aldığımız bu yazımızın ardından “Yaşam” kategorimizde yer alan diğer içeriklerimize de göz gezdirmenizi öneririz.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir