saksıda salatalık nasıl yetiştirilir

Salataların olmazsa olmazlarından biri olan salatalık, düşük kalorisine rağmen besleyici özellikleri ve cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkileriyle öne çıkan sebzelerden biridir. Evde salatalık yetiştirmek isteyenler için saksıda salatalık nasıl yetiştirilir? Sorusuna cevap bulacağınız bu yazımızda, evde salatalık yetiştirmenin püf noktaları hakkında bilgiler sunduk.

Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

saksıda salatalık yetiştirmek
Saksıda salatalık yetiştirmek

İhtiyacınız Olacak Malzemeler

  • Yeteri kadar salatalık tohumu
  • Bitkiyi desteklemek için kullanılan ince çubuklar
  • Zengin mineral içeriğine sahip toprak
  • Uzun ve delikli geniş bir saksı
  • Organik gübre

Hazırlık

Hazırlık aşamasında tüm malzemeleri temin ettikten sonra, saksı içerisinde kimyasal herhangi bir kalıntı olup olmadığına bakarak ilk adımı atabilirsiniz. Varsa saksı içerisindeki kimyasalların temizlenmesi, organik salatalık yetiştirmek için önemlidir.

Kullanacağınız saksı plastik ise, mutlaka delik kısımlarının tam olarak açık olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Plastik saksılarda çapak bulunabileceği için, delikleri tam olarak açık olmayabilir. Bunun sonucu olarak toprak gerekli olan oksijeni daha rahat alamadığından, salatalıkların yetişmesi geç olabilir.

İkinci Adım

Salatalık bitkisinin dallarının kırılmadan düzgün bir şekilde uzayabilmesi, salatalık yetiştiriciliğinin püf noktaları arasında yer alır. Bunun için destek çubuklarını, saksı içine veya saksının kenarlarında özel yerler bulunuyorsa buralara yerleştirin.

Özel bir alan bulunmuyorsa, destek çubuklarını toprağı saksıya döktükten sonra yerleştirmek daha kolay olacaktır. Özel olarak temin ettiğiniz toprağı doğal gübrenin bir kısmı ile karıştırarak, saksının yarısını dolduracak miktarda dökün.

Tohumun Ekilmesi

Bu aşamada saksıda salatalık yetiştirmek için son adımlara doğru yaklaşıyoruz. Toprağımızı hazırladıktan sonra saksıdaki toprağın ortasına, iki santimetrelik bir oyuk açmanız gereklidir. Saksınız çok küçük ise, birkaç tohum yeterli olacaktır. Ancak daha fazla salatalık ekmek için, daha geniş saksılar tercih ederek 8-10 tohumu aynı saksıya ekebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Türk Mitolojisinde Geçen Semboller ve Anlamları Nelerdir?

Saksının orta kısmına yakın bölgelere, tohumları aralarında boşluk bırakarak ekin ve üzerini toprak ile kapatın. Tohumlar, saksıdaki toprağın en az iki santimetre altında olmalıdır. Çok derine tohumun gömülmesi çimlenme süresini uzatacağı için 3-4 santimetreden fazla derinliğe inilmemelidir.

Tohumları ektikten sonra yapmanız gereken önemli bir diğer şey ise, organik gübrenin kalan kısmını toprağın yüzeyine eşit bir şekilde dağıtmak olmalıdır. Böylelikle salatalıkları sularken salatalıkların ihtiyaç duyacakları çeşitli kaynaklar, su ile birlikte gübreden toprağa daha iyi bir şekilde karışacaktır.

Sulama

Salatalık tohumlarını ekerken toprağın hafif nemli yapıda olması, salatalıkların daha iyi yetişmesini sağlayacaktır. Nemli bir toprak bulamamış iseniz tohumları ektikten sonra toprağın yüzeyini hafifçe sulayarak bunu sağlayabilirsiniz.

Vereceğiniz ilk su, can suyu olarak bilinir. Suyun tohum derinliğindeki toprak kısmı nemlendirecek düzeyde olması önemlidir.

Salatalık Bakımı ve Sulaması Nasıl Olmalıdır?

evde saksıda salatalık yetiştirmek
Evde saksıda salatalık yetiştirmek

Evde saksıda salatalık nasıl yetiştirilir? sorusunun en önemli cevaplarından biri, salatalık bitkisi çıkmaya başlayana kadar ve başladıktan sonra, bakım ve sulamasının yapılmasıdır. Toprak kurumaya başladıkça sıklıkla nemlendirmek, daha hızlı verim almanızı sağlar. Saksıda pek yabani ot bulunmayacağı için, bakım daha kolay olacaktır. Arada sırada toprağın yüzeyini doğal gübre ile beslemek yeterlidir. Saksının aşırı soğukta bırakılmaması ve mümkün olduğunca güneş ışığından faydalanmasını sağlamak, salatalık yetiştirmek için önemli bir ipucudur.

Saksıda salatalık nasıl yetiştirilir ile ilgili makaleden sonraKışın evde yetişen sebze ve meyveler başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir