boğaz ağrısına iyi gelen besinler

Boğaz ağrısına iyi gelen besinler boğazı ağrıyan kişiler tarafından sıklık merak edilmektedir. Uzun süre devam eden ağrılarda ise vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Bazen kısa sürede kendiliğinden geçen bir ağrı olsa da bazı durumlarda boğaz ağrısı ile baş etmek biraz daha zorlayıcı olabilir. Boğaz ağrısına iyi gelen yiyecekler ile ağrıların daha hafif şekilde seyretmesini veya tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Genellikle gırtlak kısmında tahriş gibi nedenlerle ortaya çıkan boğaz ağrıları için, bazı besin kaynakları iyileştirici etkiye sahiptir.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Besinler Nelerdir?

boğaz ağrısına iyi gelen yiyecekler
Boğaz ağrısına iyi gelen yiyecekler

Boğazımızın ağrıdığı dönemlerde aşağıdaki besinleri veya bunlardan elde edilen ılık hoşafları tüketmeniz, ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olabilir.

Boğazınızda ağrı varsa iyi gelen besinler şu şekilde sıralanabilir;

Ayva

Ayvanın uzun yıllardır boğaz ağrısının tedavisinde çeşitli yöntemlerle kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle ayva suyu veya ayva aromalı şuruplar, boğaz ağrısı görüldüğü dönemlerde gargara yapılmak suretiyle kullanılır. Ilık ayva hoşafı ile günde birkaç kez gargara yapılması halinde, birkaç gün sürmeden boğaz ağrınızın önemli ölçüde azaldığını rahatlıkla hissedebilirsiniz.

Haşlanmış Havuç

İçeriğinde potasyum, lif, A, C ve K vitaminleri başta olmak üzere birçok mineral ve vitamin bulunan havuç, haşlanarak tüketildiğinde boğaz ağrılarına faydalı olmaktadır. Ayva hoşafı gibi havucun suyunun tüketilmesi veya gargara yapılması halinde, boğaz ağrılarınızdan kurtulmanız daha kolay olacaktır.

Tam Buğday Makarna

E ve B vitaminleri bakımından zengin olan makarnanın içerisinde çinko ve demir gibi kaynaklarda bulunmaktadır. Sıcak bir şekilde tüketeceğiniz tam buğday makarna, boğazdaki tahrişin önlenmesine yardımcı olarak ağrıların düşmesini sağlayabilir.

Adaçayı

Bitki çayları içerisinde rahatlatıcı etkisi ile bilinen adaçayı, özellikle boğaz enfeksiyonları ve tahrişlerin tedavi edilmesi için önemli faydalar sağlamaktadır. Boğaz ağrısı yaşadığınız dönemlerde günde iki fincan olacak şekilde adaçayı tüketmeniz, boğaz ağrısının kısa sürede ortadan kalkması için muhteşem bir etki gösterecektir.

İlginizi Çekebilir:  Avuç Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Yulaf Ezmesi

İçeriğinde bol lif bulunan ve sindirim açısından kolay olan yulaf ezmesi, besleyici ve faydalı özellikleri ile boğaz ağrınız için tüketebileceğiniz besinlerden biridir.

Bal ve Limon Suyu Karışımı

Boğaz ağrısına iyi gelen besinler arasındaki bal ve limon suyu karışımı, boğazınızın rahatlamasını ve özellikte enfeksiyona bağlı ağrıların hafiflemesini sağlayacaktır. Limonun asidik etkisi ile balın yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkisi birleştiğinde, boğaz ağrılarına hissedilir derecede faydalı olduğu görülmektedir.

Ballı Zencefil Çayı

İltihaplı boğaz ağrıları da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilecek ağrıların ortadan kaldırılması için, ballı zencefil çayı inanılmaz etkilere sahiptir. Uzun yıllardır boğaz enfeksiyonları için tedavi edici amaçlarla kullanılan zencefil çayının içerisine bal ekleyerek düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Balın enfeksiyonlar üzerindeki faydalarının yanı sıra yumuşatıcı etkisinin bulunması, boğazda oluşacak tahriş ve enfeksiyonların ortadan kaldırılmasında inanılmayacak derecede fayda sağlamaktadır. Hatta listemizde yer alan diğer yöntemlere göre çok daha fazla etkisi bulunan ballı zencefil çayı, düzenli olarak tüketildiğinde sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır.

Yumurta

Sıklıkla ses tellerinin sağlığı için yumurta önerildiği bilinir. Haşlanmış ılık yumurtayı boğaz ağrısı hissettiğiniz zamanlarda tüketmeniz, faydalarını rahatlıkla görmenizi sağlayacaktır.

Tavuk Çorbası

Besleyici özellikleri ile dikkat çeken tavuk çorbası, boğaz ağrısına iyi gelen yiyecekler arasında yer almaktadır. Sıcak bir şekilde tüketildiğinde özellikle soğuk havalarda grip ve soğuk algınlığına bağlı olarak görülebilecek boğaz ağrılarının, kısa sürede geçmesine yardımcı olabilir.

Boğaz ağrısına iyi gelen besinler üzerine hazırladığımız bu içeriğimiz sonrasında “Vücudu sıcak tutan yiyecekler nelerdir?” başlıklı araştırmamızı da okumak isteyebilirsiniz.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir