miyalij nedir

Miyalji kas romantizması adıyla da bilinen bir rahatsızlık olup birçok kişi tarafından bu hastalıkla ilgili ağrısı nerede ve neden olur sorusu sorulmaktadır. Bu yazımızda miyaljinin ne olduğu ve vücudun nerelerinde ağrısının hissedildiği konusuna değineceğiz.

Miyalji nedir?

Kronik olarak yaşanan kas ağrılarına miyalji adı verilmektedir. Halk arasında kas romatizması olarak da bilinen miyalji birçok nedenden kaynaklanabilir. Miyalji hastalığının tedavi edilebilmesi için ilk önce ona neyin neden olduğunun tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Bununla birlikte unutulmamalıdır ki neredeyse herkes bazen kas ağrısı yaşar. Hasarları çoğu zaman önemsiz olsa da bazı durumlarda kalıcı sakatlık gibi ciddi durumlarında habercisi olabilmektedir. Eğer kaslarınızda bulunan ağrılar birkaç gün içerisinde geçiyorsa büyük ihtimalle yorgunluktandır ve büyük sorunlara neden olmaz.

Ancak uzun süren ve kalıcı olan kas ağrıları kişilerin günlük aktivitelerini etkilemekte ve yaşam kalitesini düşürmektedir.

Miyalji Ağrısı Nerede Olur?

miyalij belirtileri
Miyalij belirtileri

Elbette ki kas romatizması teşhisini mutlaka bir doktor koymalıdır ancak sürekli olarak ağrılardan yakınıyorsanız “Miyalji ağrısı nerede olur?” diye sormanız normaldir.

Miyalji (kas romatizması) neredeyse bütün vücutta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ancak en çok görüldüğü yerler boyun, omuz, bacak, diz ve dirsekler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Miyalji belirtileri olarak aşağıdaki semptomlar sıralanabilir.

  • Uzun süren kas ağrıları,
  • Kas ağrılarından kaynaklanan hareket kısıtlılıkları ve ara ara giren kramplar,
  • Dinlenmenize rağmen bir türlü kas ağrılarının geçmemesi,
  • Özellikle diz ve dirsek gibi bölgelerde yaşanan kas tutulmaları ve hassasiyet miyaljinin belirtileri olarak gösterilmektedir.

Miyalji Neden Olur?

miyalij ağrısı
Miyalij ağrısı

Miyaljiye neden olan birçok faktör bulunduğu gibi bu hastalık psikolojik olarak da ortaya çıkmaktadır. Doktora gitmenize ve tedavi uygulamanıza rağmen bir türlü kas ağrılarınız geçmiyorsa bir ruh sağlığı uzmanından yardım almanız tavsiye edilir.

İlginizi Çekebilir:  Amla Yağı (Bektaşi Üzümü) Nedir? Saça Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Miyaljinin nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Kasların aşırı kullanımı ve zorlanması miyaljinin ana nedenlerinden biridir. Özellikle belirli meslek gruplarında olan kişiler kas romatizmasını sıklıkla yaşamaktadırlar. Duruş bozuklukları da miyalji görülme ihtimali yüksek oranda arttırmaktadır.
  • İncinme, kırılma ve burkulma gibi sakatlıklar doğru şekilde tedavi edilmediği taktirde zarar gören kas yapıları ve çevresindeki dokularda sürekli ağrılar ve kasılmalar yaşanabilir. Bu nedenle de kas romatizması oluşabilir.
  • Viral hastalıklar (grip, nezle, koronavirüs) yaşandığında da yan etki olarak sürekli kas ağrıları ve kramplar görülebilmektedir.
  • Yaşamsal fonksiyonların sürdürüldüğü organlarda çeşitli düzensizliklerin görülmesi de kas romatizmasına neden olabilmektedir. Örneğin kronik olarak böbrek yetmezliği yaşayan kişilerde çoğu zaman miyalji gözlemlenir.
  • Kronik yorgunluk sendromu da miyaljinin sebepleri arasında yer. Özellikle oldukça stresli ve yoğun bir hayatı olan kişilerde görülen kronik yorgunluk sendromu, kişinin sürekli uykusunun olması, hayattan zevk almaması ve kronik kas ağrılarına sebep olmaktadır.

Miyalji nedir, miyalji ağrısı nerede olur, belirtileri ve nedenleri nelerdir? sorularını yanıtladığımız bu içeriğimizin ardından “Ayak taban ağrısı neden olur?” başlıklı yazımızı da okuyarak sağlık konusunda bilgi edinmeye devam edebilirsiniz.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir