keratin nedir

Keratin nedir, ne işe yarar? sorularını yanıtladığımız bu içeriğimizde sağlıklı saçlar için önemli bilgileri sizlerle buluşturacağız.

Saç, diş, tırnak ve saç minerallerinde bulunan güçlü protein yapısı keratin olarak adlandırılmaktadır. Özellikle saç sağlığı için gerekli olan bu önemli proteininin azalması durumunda mat ve kuru saç yapısının oluşması yanında, koparak veya kırılarak oluşan dökülmeler ilerleyerek ciddi saç kayıplarına neden olabiliyor.

Keratin Nedir?

18 amino asitten meydana gelen keratin aslında bir proteindir. Suda çözünmez ve yüksek miktarda kükürt içerir. Kükürt içeren yapısı ise kimyasal etmenlere karşı güçlü olmasını sağlar. Keratin bakımları ile dışarıdan saç üzerine geçici takviye olarak alınabilecek bu protein, çeşitli besin kaynaklarında da bulunur. Lahana, soğan, sarımsak, pırasa ve brokoli keratin içeren besinlere örnek olarak verilebilir. Bunlar dışında yoğurt ve sütte, balıkta ve karaciğer gibi sakatatlarda bu protein bulunmaktadır. Bu besinler doğru ve dengeli miktarlarda beslenme listelerinde yer aldığında vücutta keratin üretimi desteklenmektedir.

Saçlar için önemli olan bu protein, adeta sağlıklı saçların yapıtaşı olduğu için uzmanlar harici bakımlardan çok doğru beslenme şekli ile oluşumunun vücutta desteklenmesi gerektiğini önemle vurguluyorlar. Saç, saç derisi içinde bulunan köklerden beslenebileceği için uzmanların tavsiyelerinin doğruluğu büyük önem kazanıyor.

Ne İşe Yarar?

keratin ne işe yarar
keratin ne işe yarar

Saçın sağlıklı olması ve dış etkenlerden etkilenmemesi için gereklidir. Saçta adete koruyucu bir kalkan olarak görev alır. Sık boyanan, çeşitli saç şekillendirme işlemlerine maruz kalan saçlar doğal yapılarında bulunan bu önemli koruyucu maddenin azalması ile karşı karşıyadır. Saçlarda mat, kolay kırılan, cansız ve birbirine dolaşmış görünümüne neden olan protein eksikliği ancak düzenli ve sağlıklı beslenme, çeşitli bakımlar ve takviyeleri ile giderilebilir.

Keratin Bakımı Neden Faydalıdır?

Keratin bakımının saçlara onarıcı ve yenileyici bir etkisi vardır. Bu bakımın faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Saç telindeki yıpranmaları onarır,
  • Saç tellerine etki ederek saçın içten dışa doğru bakımının yapılmasını sağlar,
  • Saç telindeki ölü kısımların atılmasını, onarılması gereken kısımların ise güçlendirilmesini destekler,
  • Saç yüzeyini pürüzsüz hale getirir ve sağlıklı görünmesini sağlar,
  • Çeşitli kimyasal işlemler ve saç şekillendirme ürünlerinin yoğun kullanımı nedeniyle kaybedilen nem dengesinin geri kazanılmasını sağlar,
  • Saçın yumuşak olmasını destekleyerek saçların birbirine dolaşmasını engeller,
  • Saçlar hacimli ve dolgun bir görünüme kavuşur,
  • Saç teli incelmesi sorununu önler,
  • Saçların elektriklenmesini durdurur.
İlginizi Çekebilir:  Ayak Tabanı Ağrısı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Keratin bakımı sadece sağlığını yitirmiş saçlarda değil sağlıklı saçlar için de yapılabilecek bir bakımdır. Sağlıklı saçlara dıştan protein takviyesini sağlayan bu uygulama ile saç sağlığının uzun süre korunmasına yardımcı olur.

Keratin Bakımının Zararları Var Mıdır?

Keratin doğru beslenme şekli ile vücutta artırılabilir bir protein olmasına karşın, saçın genel görünümünde iyileşmeleri sağlayan keratin destekli saç bakımları yaygın olarak kullanılıyor. Bu bakımlar eğer doğru olarak uzman kişilerce yapılmaz ise, yıpranmış saçın daha fazla yapılanmasına neden olabilecek sonuçlar doğmasına neden olabiliyor. Harici olarak uygulanan bu bakımlar ısı ile aktif olan sisteme dayandığı için, saç bakımı konusunda uzman olmayan kişilerce yapılacak bakımlar ısı doğru ayarlanmadığı taktirde kopmalara, yıpranmalara ve yanıklara neden olabiliyor. Hamilelik döneminde ise bu uygulamadan kaçınmak gerekiyor.

Sonuç olarak; Saç sağlığı, diş ve tırnak sağlığı için önemli olan keratin maddesinin azalması etkilerini ilk olarak hepimiz için önem taşıyan saçlarda gösterdiği için, saçları yıpratacak ve bu önemli proteinin eksikliğini artırabilecek uygulamalardan kaçınmak gerekiyor. Bunun yanında sağlıklı ve doğru beslenmenin önemini tekrar hatırlatan saç ve saç derisi sağlığı için, vücutta keratin oluşumunu destekleyecek gıdaların düzenli ve önerilen miktarlarda tüketilmeleri ile keratinin eksikliği giderilip saçın sağlıklı olması desteklenebiliyor.

Keratinin ne olduğu ve ne işe yaradığı konusunu ele aldığımız bu yazının ardından saç bakımı üzerine bilgi edinmeye devam etmek için “Saç için faydalı 5 yağ” başlıklı içeriğimizi de mutlaka okumanızı öneririz.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir