kuşkonmaz bitkisi

Kuşkonmaz yetiştirmek sabır ve emek gerektiren bir iştir. Bunun yanı sıra bu özel bitki fazla toprak ve sıcaklık ayrımı yapmayan uyumlu bir bitkidir. Kuşkonmaz yetiştirme ile ilgili tüm ayrıntıları ve bilmeniz gereken her şeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kuşkonmaz Yetiştirmek

Sebze olarak yenilen ya da süs amacı ile yetiştirilen kuşkonmaz yabani olan türlerinin ılıman iklimlerde yetiştiği bilinmektedir. Oldukça zahmetli olan bir bitki olmasından dolayı bir kere yetiştirilmesinin ardından 15 ila 20 yıl süre ile ürün vermektedir. Ekilmesinin ardından geçen ilk iki yıl ürünsüz bir biçimde geçmektedir. Kuşkonmaz bitkisi üretilmesi tohumlama işlemi ile olmaktadır. Bu nedenle basit bir tohumlama işlemi ile toprağa ekilmesi ile birlikte üretimine başlanabilmesi mümkün olmaktadır.

Kuşkonmaz Bitkisi Hangi İklimde Yetişmektedir?

Kuşkonmaz yaz sıcağı ya da kış soğuğundan etkilenen bir bitki olmamaktadır. Bu nedenle toprak altında kalan kısmının aşırı soğuklara dayanabilmesi söz konusu olmaktadır. Gelişmesi 12 derecede başlar ve 18 derecede etkin sınıra ulaşır. Kuşkonmaz hasatının yapılacağı sıcaklık 15 ila 18 derece arasında olmalıdır. Hasat işleminin ardından hava sıcaklıklarının artması bitkiye herhangi bir zarar gelmesine neden olmaz. Bu noktada bilinmesi gereken tek husus kuşkonmaz bitkisinin hasat zamanında uzun süreli ve şiddetli yağışlara maruz kalmaması gerektiğidir. Şiddetli yağışa maruz kalan kuşkonmaz hasat edilemeden bozulma etkisi ile karşılaşır ve yetiştirilen kuşkonmaz kullanımı gerçekleşemeyecek hale gelir.

Kuşkonmaz Hangi Toprakta Yetişir?

kuşkonmaz yetiştirmek
Kuşkonmaz yetiştirmek

Kuşkonmaz bitkisi farklı toprak türlerinde yetişebilen bir bitki türüdür. Bunun için özel bir toprağa ihtiyaç duymanız söz konusu olmamaktadır. Geçirgen bir yapıya sahip olan tüm topraklarda kuşkonmaz bitkisi yetiştirebilmeniz mümkün olmaktadır. Kuşkonmaz Bitkisi için uygun olan topraklar aşağıdaki gibidir:

  • Hafif bünyeli topraklar,
  • Kumlu topraklar,
  • Kumlu – tınlı topraklar,
  • Tınlı – kumlu topraklar,
  • Hafif kireçli topraklar.
İlginizi Çekebilir:  Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur?

Yukarıdaki toprak çeşitlerinin herhangi birinde rahatlıkla kuşkonmaz bitkisi üretimi yapabilmeniz ve hasat zamanı geldiğinde hasat edebilmeniz mümkün olmaktadır.

Kuşkonmaz Nasıl Sulanır?

Kuşkonmaz bitkisinin sulama işlemini gerçekleştirirken bitki henüz fide halinde ise sık ancak az miktarda su verilmelidir. Aşırı sulama yapılmasının ardından bitkide mantar hastalıklarının gözlenmesine yol açar. Bu nedenle sık sık verilecek suyun az miktarda olmasına özen gösterilmelidir.

Kuşkonmaz Bitkisinin Gübreleme İşlemi Nasıl Olur?

Kuşkonmaz bitkisinin yetiştirildiği bahçe organik olarak yetersiz bir toprağa sahip ise düzenli olarak gübreleme işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İlk gübrelemenin yapılacağı aylar nisan ya da mayıs ayları olmalıdır. Bu gübrelemenin ardından haziran ayında bir kez daha gübrelenmeli ve son bahara gelindiğinde fenni gübreleme işlemi yapılmalıdır.

Kuşkonmaz hasadı Nasıl Yapılmalıdır?

kuşkonmaz
Kuşkonmaz

Kuşkonmaz bitkisinden ilk iki yıl hasat alabilmek mümkün olmamaktadır. Üçüncü yıldan itibaren ürün alınmaya başlanacağından dolayı bitkinin üzerinde düzgün beyaz ve kartlaşmamış ürünler elde edilebilmesi için kuşkonmaz bitkisi sıralarının üzerine yumuşak topraklar örtülmektedir. Kuşkonmaz bitkisi hasadı ilkbaharda yapılmalıdır. İlk ürün alma senesinde her bir bitkiden ortalama 2 ila 3 sürgün alınması mümkün olmaktadır. Bu sürgün sayıları yıllar geçtikçe 7 ila 8’ e çıkmaktadır. Ekilen bitkinin güçlü olması durumunda ise 10 sürgüne kadar kuşkonmaz alınabilmesi mümkün olmaktadır.

Kuşkonmaz yetiştirmek üzerine hazırladığımız bu içeriğimizin ardından “Saksıda salatalık nasıl yetiştirilir?” başlıklı içerik de ilginizi çekebilir.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir