türkmenistan bayrağının anlamı ve tarihi

Türkmenistan bayrağının anlamı ve tarihi üzerine hazırladığımız bu içerikte bayraktaki renkler ve simgeler ile bu simgelerin ne ifade ettiklerini bulabilirsiniz.

Bağımsız yedi Türk devletinden biri olan Türkmenistan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte 1991 yılında Azerbaycan gibi bağımsızlığını ilan etmiştir. Türkmenistan bayrağının anlamı, yine birçok Türk devletinde olduğu gibi Türk İslam medeniyetinin önemli değerlerini içeren öğeler taşımaktadır. Ebedi dost ve kardeşimizin olan ülkenin bayrağının renkleri ve bayrakta bulunan öğelerin anlamlarını yazımızın devamında yer alan bilgilerden öğrenebilirsiniz.

Türkmenistan Bayrağının Anlamı

türkmenistan bayrağının anlamı
Türkmenistan bayrağının anlamı

Türkmenistan bayrağı üzerinde 5 tane 5 köşeli yıldız, sola doğru bakan bir hilal ve sol tarafında ise kalın bir şerit şeklinde Türkmen halısı motifi bulunur. Türkmenistan bayrağının anlamı, tüm bu öğelerde farklı şekillerde değerlendirilmektedir.

Türkmenistan bayrağındaki simgelerin anlamları

Türkmenistan bayrağında yer alan motiflerin ve renklerin neleri sembolize ettiğine daha yakından bakalım.

Türkmen Halısı Motifi

Türkmenistan bayrağı üzerinde sol kısımdaki dikey Türkmen halısı motifi, ülkenin tarihine atıfta bulunmak için yer verilmiş bir simgedir. Türkmen tarihini simgeleyen bu motif, aynı zamanda Türkmenlerin geçmiş ve geleneklerine olan bağlılığın bir sembolü olarak kullanılmıştır.

Yeşil Zemin

Türkmenistan bayrağının rengi, ağırlıklı olarak yeşildir. Hilal, yıldızlar ve Türkmen halısı dışında yeşil zemin üzerinde bulunan bayrak, aynı zamanda İslamiyeti temsil etmektedir.

Hilal

Bayrakta bulunan ve çapraz şekilde konumlanmış olan hilal, yine İslam dinini temsil etmektedir. Hilal aynı zamanda, Türk medeniyetinde de önemli bir yere sahiptir. Özellikle yıldızlar ile bütünlük kazanması, Türk İslam değerlerini simgelemektedir. Hilal ve yıldızların bir araya gelmesiyle birlikte, Türkmenlerin Türk İslam değerlerine bağlılığı simgelenmiş olur.

Beş Köşeli Beş Yıldız

Beş yıldız, Türkmen vilayetlerini temsil maksadıyla bayrağın üzerine konumlandırılmıştır. Ay ile yıldız, çok eski tarihlerden günümüze kadar Türk milletinin kullandığı çeşitli bayraklarda görülmektedir. Yıldızlar beş Türkmen vilayetini temsil ediyor olsa da ay ile yıldızların bir arada olması, Türklüğe vurgu yapmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Evde Doğal Çamaşır Yumuşatıcısı Nasıl Yapılır?

Türkmenistan Bayrağının Tarihi

Türkmenistan bayrağı tarihi
Türkmenistan bayrağı tarihi

Şu anda kullanılan bayrak, 1991 yılında Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, ülkenin Ulusal Bayrağı olarak tanımlanmıştır. Ancak Türkmenler Sovyetler Birliği dağılmadan önce, Sovyetler Birliği’ne bağlı diğer cumhuriyetlerin bayraklarıyla benzer bir bayrak kullanmaktaydı.

Sovyetler dağılmadan önce bu birliğe bağlı olan Türkmenistan, o dönemde kırmızı zeminin üzerinde altın çekiç ve orağın yer aldığı motifleri kullanmaktaydı. 1937 yılında bayrak üzerinde TCCP yazısı yer alırken, daha sonra Kiril Alfabesi ile yazılan bu yazı Latin alfabesi olarak değiştirildi.

1973 yılında ufak bir değişiklik yapılan bayrak, ardından 1991 yılından sonra şu anda olduğu gibi yeşil zemin üzerinde ters açı hilal, karşısında 5 yıldız ve kırmızı zemin üzerinde beş farklı Türkmen halısı motifi olacak şekilde değiştirildi. Türkmenistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra da 1991 yılından sonra kullanılmaya başlanan Türkmenistan bayrağı, resmi olarak bağımsız Türkmenistan Cumhuriyeti’nin ulusal bayrağı oldu.

2001 yılında yapılan değişiklik sonrası ise bayraktaki yeşil alan biraz daha aydınlatıldı ve ölçü olarak 2:3 şeklini almış oldu. Bayrakta bulunan 5 farklı Türkmen halısı motifi, yine 5 Türkmen vilayetini temsil etmekte olup bu motiflerin isimleri; Ersary, Chowdur, Saryk, Yomut ve Teke’dir.

Bugünkü makalemizde Türkmenistan bayrağının anlamı ve tarihi üzerinde detaylı bilgilere yer verdik. Bu içeriğin ardından genel kültür üzerine öğrenmeye devam etmek için “Doğu Anadolu Bölgesinin neleri meşhurdur?” başlıklı içeriğimize de göz atmanızı öneririz.

Lütfen Paylaşın!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir